Krem "muchomor" z pomidorów


Dziś przepis na zupę-muchomora. Spokojnie nikt nikogo nie otruje, nie będzie nawet grzybów :) 
Dziś krem z pomidorów!

Do przygotowania zupy potrzeba:

2 - 3 puszki pomidorów krojonych
3 łyżki oliwy z oliwek
cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
250 ml bulionu drobiowego
sól, pieprz, cukier
koperek

Przygotowanie:

1. Rozdrabniamy pomidory przy pomocy blendera.

2. Gotujemy około 20 minut.

3. Następnie powoli dodajemy wcześniej przygotowany bulion oraz mąkę, a także oliwę.

4. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie i dodać do kremu. 

5. Dodajemy przyprawy do smaku - sól, pieprz i cukier. Zupę potrzymać jeszcze chwilę na ogniu.

6. Gotowy krem blendujemy jeszcze raz.

7. Rozlewamy porcje do miseczek, robimy kleksy ze śmietany i posypujemy koperkiem.
Smacznego!

A jak tam u Was? Często jadacie zupy, czy raczej za nimi nie przepadacie?

Chcecie być na bieżąco z tym co dzieje się w mojej kuchni, siłowni i nie tylko? Zapraszam do polubienia mojego profilu na:

Facebooku (TUTAJ)
oraz
Instagramie (TUTAJ)

5 komentarzy:

  1. Faktycznie wygląda jak muchomor :D pozytywny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio tradycyjna pomidorówka nieco mi się znudziła, więc taki krem z pomidorów byłby dla niej wspaniała alternatywą :) I jak smacznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio jadłam krem z pora był wyśmienity! Ciekawa jestem Twojego kremu z pomidora :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ta mąka jest konieczna? Ja do gotowania dodaję więcej warzyw Marchewka pietruszka ziemniak Drobno kroje przy miksowaniu powstaje gęsty krem Sama się zagęszcza Czyż nie zdrowiej?

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!