Zupa krem z kalafiora


Dziś mam dla Was przepis na bardzo prostą zupę-krem. Bardzo cenię sobie kremy, ponieważ w porównaniu do tradycyjnych zup, dają one zdecydowanie większe uczucie sytości.


Składniki:

na 4 porcje

kalafior
2 marchewki
2 ziemniaki
pół korzenia pietruszki
litr bulionu warzywnego
pół pora
łyżka oliwy z oliwek
szczypta pieprzu ziołowego
garść koperku
prażone nasiona słonecznika
kiełki


Przygotowanie:


1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.

2. Zalewamy warzywa bulionem oraz oliwą i gotujemy aż będą miękkie.

3. W międzyczasie doprawiamy do smaku pieprzem, koperkiem oraz (opcjonalnie) solą.

4. Ugotowaną zupę blendujemy na gładki krem - pomarańczowy kolor to kwestia dodatku marchewki.


5. Przed podaniem na patelni prażymy nasiona słonecznika.

6. Podajemy ze słonecznikiem oraz garścią kiełków.

Gotowe!

A Wy wolicie kremy czy tradycyjne zupy?

Chcecie być na bieżąco? Zapraszam po inspiracje na mój profil na Facebook'u TUTAJ oraz Instagramie TUTAJ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!