Brownie pod waniliową pierzynką - fit ciasto bez glutenu i bez cukru


Pogoda w ostatnich dniach nastraja do zakopania się pod kocem, dlatego przygotowałam lekkie ciasto idealne zarówno na chłodne popołudnie przy kawie, jak i na deser w ciepły dzień w plenerze. Oczywiście ciasto jest w wersji o obniżonej zawartości cukru, a dodatkowo nie zawiera glutenu.


Do przygotowania potrzebowałam:

warstwa czekoladowa:

2 puszki fasoli
2 banany
200g ksylitolu
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki ciemnego kakao
4 łyżki oleju

warstwa waniliowa:

500g twarogu sernikowego (mielonego)
4 łyżki ksylitolu
łyżeczka mielonej wanilii
czubatą łyżkę żelatyny (lub dwie płaskie)


Przygotowanie:

1. Składniki wartwy czekoladowej wrzucamy do miski i blendujemy na gładką masę.

2. Przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 55 minut.

3. Po upieczeniu ciasto studzimy.

4.  Żelatynę rozpuszczamy z niewielkiej ilości gorącej wody i łączymy z pozostałymi składnikami warstwy waniliowej.



5. Przelewamy warstwę waniliową na przestudzone ciasto i wkładamy całość do lodówki.

6. Gdy masa stężeje ciasto jest gotowe do podania!

Smacznego!

 Po więcej inspiracji w kuchni i nie tylko zapraszam Was na Facebook'a TUTAJ oraz Instagrama TUTAJ.

2 komentarze:

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!