Pizza z kalafiora - pizza warzywna bez glutenu


Uwielbiam wszystko, co włoskie z pizzą na czele. Nie przeszkodziło mi to jednak w tym, by spróbować przygotować wersję alternatywną na spodzie z kalafiora. Oczywiście nie smakuje ona tak jak oryginał, lecz stanowi ciekawe urozmaicenie w kuchni.


Do przygotowania jednej pizzy potrzebowałam:
kalafior
100g tartego parmezanu
jajko
sól i pieprz do smaku
szczypta suszonego oregano

Sos:
150ml przecieru pomidorowego
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
szczypta oregano
sól i pieprz do smaku

ulubione dodatki: mozzarella, pieczarki, szynka, oliwki, rukola

Przygotowanie:

1. Gotujemy kalafiora w lekko osolonej wodzie.

2. Przestudzonego kalafiora wrzucamy do miski, blendujemy, a następnie odciskamy nadmiar wody z masy przez szmatkę. 

3. Do odciśniętego kalafiora dodajemy ser, jako oraz przyprawy. Całość mieszamy. 

4. Wykładamy masę na papierze do pieczenia tworząc placek.


5. W międzyczasie podsmażamy na oliwie rozgnieciony czosnek oraz przecier z przyprawami. 

6. Smarujemy placek sosem i układamy na wierzchu ulubione dodatki.

7. Pieczemy w piekarniku w temperaturze ok. 180*C przez aż wszystkie dodatki będą zapieczone, czyli ok. 25-30 minut.

Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!