Włoska tortilla


Ostatnio czas pędzi jak szalony, dlatego w dni robocze stawiam na ekspresowe rozwiązania w kuchni. Należy do nich tortilla w stylu włoskim.

Do przygotowania 2 porcji potrzebowałam:

2 placki tortilli pełnoziarnistej
200g piersi kurczaka
garść mozzarelli tartej
6 pomidorów suszonych
kilka oliwek
garść rukoli
zioła: bazylia, oregano
przyprawy: sól i pieprz do smaku
2 łyżki przecieru pomidorowego
łyżka oliwy z oliwek



Przygotowanie:

1. Placki smakujemy przecierem, posypujemy szczyptą oregano i bazylii oraz odrobiną soli i pieprzu.

2. Pierś kurczaka smażymy na odrobinie oliwy doprawiając solą i pieprzem.

3. Usmażonego kurczaka rwiemy na drobne kawałki i układamy na tortilli.

4. Dodajemy pozostałe składniki - suszone pomidory, oliwki, mozzarellę, (rukolę najlepiej dodać po podgrzaniu całości aby nie zwiędła). Posypujemy wszystko ziołami.

5. Zawijamy placki, najlepiej zabezpieczyć je wykałaczką. Podsmażamy na kilku kroplach oliwy z oliwek aż placki będą rumiane ze wszystkich stron. Dodajemy do środka rukolę.


Gotowe!


1 komentarz:

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!