Pikantny krem z cukinii


Uwielbiam zupy kremy, zwłaszcza krem z cukinii. Wypróbowałam już wiele jego wersji, a oto jedna z nich.


Składniki:

2 cukinie
marchewka
pietruszka
pół cebuli
2 ząbki czosnku
2 małe papryczki chilli
seler (kawałek 2x2cm)
garść świeżego oregano
1,5 litra wywaru warzywnego
2 łyżki oleju z ostropestu
łyżka nasion słonecznika
sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

1. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki.

2. Wrzucamy do garnka: warzywa, papryczki chilli, ząbki czosnku, oregano. Zalewamy całość wcześniej przygotowanym wywarem. Dodajemy olej z ostropestu.

3. Gotujemy aż warzywa zmiękną i odparuje tyle wody, aby nieznacznie przykrywała warzywa.

4. Blendujemy całość na gładki krem.

5. Na patelni prażymy pestki słonecznika.

6. Podajemy z odrobiną śmietany lub jogurtu oraz słonecznikiem i świeżym oregano.

Gotowe!

1 komentarz:

  1. Z cukinii jeszcze nie jadłam.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz to dla mnie nagroda i mobilizacja do dalszego pisania. Dzielcie się swoimi wrażeniami i przemyśleniami, chętnie wysłucham też Waszych uwag i sugestii, to miejsce tworzę dla Was!